Lasagne bez bešamelu

Lasagne bez bešamelu

Klasický recept s tvarohem místo bešamelu (takže proteiny místo sacharidů)
Doba přípravy max. 2 hodiny, z toho vaše práce max. 30 minut

Na 6 porcí potřebujeme:
• 12 plátků předvařených lasagní (prodává např. Tesco)
• Sýr na posypání (strouhaný Eidam nebo parmezán)
Na omáčku:
• 500g mletého hovězího
• Trocha oleje
• Jedna malá cibule
• Čerstvý mletý pepř
• 1 lžička soli
• 2 plechovky loupaných rajčat v tomatu
• 100ml rajčatového pyré
• Pár snítek rozmarýnu, případně čerstvá bazalka (nebo sušené bylinky)
• 3 stroužky česneku
• 100 ml červeného vína (nemusí být)
Na tvaroh:
• 400 ml tvarohu ve vaničce
• 100 ml smetany 12%
• 2 vejce
• 1 lžička soli
• Čerstvý mletý pepř

Na pánvi rozpálíme olej, osmahneme cibulku a přidáme mleté hovězí. Opepříme, osolíme, necháme orestovat dohněda, přidáme rozdrcený česnek.
Mezitím na hlubší pánvi (s poklicí) přivedeme k varu rajčata z plechovky s rajčatovým pyré, vínem a otrhanými lístky rozmarýnu. Přidáme orestované maso z první pánve a pod poklicí dusíme 45 minut. Občas zamícháme, dolijeme vodu (omáčka musí zůstat hodně tekutá).
V hluboké misce rozmícháme tvaroh se smetanou, vejci, pepřem a solí (vznikne mírně tekutá směs).
Do hlubokého pekáčku klademe plátky lasagní (kolem každého plátku by mělo zůstat alespoň 1 cm místa z každé strany, lasagne nabydou) s omáčkou a tvarohem v tomto pořadí: omáčka na dno, plátek lasagne, tvaroh, omáčka, lasagne, tvaroh, omáčka… končíme omáčkou. Pekáček by měl zespoda „plavat“, ale asi jen do poloviny výšky, jinak vám to při pečení přeteče.
Navrch posypeme sýrem.
Pečeme přikryté alobalem nebo poklicí v předehřáté troubě cca. na 200 stupňů 40 – 45 minut.
Před podáváním se doporučuje nechat 20 minut odpočinout – ale to ani nejde
Dobrou chuť!

Fotka uživatele Radka Vokatá.