Výpočet tepové frekvence

Pro úspěšnou redukci tuku je třeba znát svá pásma tepové frekvence. Občas lidi ve snaze zhubnout cvičí zbytečně ve vysokých pásmech, ve kterých k redukci příliš nedochází. Tady je výpočet podle věku:

Tepová frekvence

Výpočet pro ženy pro věk: …….. let

Maximální tepová frekvence (TF) = 226 – věk =  …………..

Nižší aerobní pásmo (max. spalování tuků) = 60 – 75% max. TF =  ……. - ……….

Vyšší aerobní pásmo (zlepšování kondice) = 75 – 90% max. TF = ……..-………….

Anaerobní pásmo = nad 90% TF =  ……….

 

Maximální TF – taková hodnota, kterou jste schopni dosáhnout bez zdravotního poškození organismu. Dá se změřit testem, a nebo v praxi, příp. vypočítat vzorcem.

Nižší aerobní pásmo – rozmezí TF ideální pro spalování tuků. V tomto pásmu dokážeme při aktivitě plynule hovořit, dokážeme aktivitu vykonávat několik hodin nepřetržitě – např. jízdu na kole, na běžkách, běh, cvičení atd.

Vyšší aerobní pásmo – rozmezí TF, kde v menší míře také dochází ke spalování tuků, ale především dochází ke zlepšování fyzické kondice. V tomto pásmu již nedokážeme plynule hovořit, ale spíš popadáme dech. Také nevydržíme vykonávat tak dlouho, nepřetržitě, tělo pak přirozeně zpomalí a přejde do nižšího pásma.

Anaerobní pásmo – zde nedochází již ke spalování kyslíku, ale tělo jede na tzv. kyslíkový dluh. Dá se v něm vydržet v řádu několika minut, např. cvičební sestavy na závodní aerobik, sestava soutěžního tance atd.