Výpočet tepové frekvence

Určitě jste někde slyšely termín "tepová frekvence"(dále jen TF). Co to vlastně je? Je to počet tepů, které srdce vykoná za 1 minutu.

Tepovou frekvenci má každý jedinec jinak vysokou.V poslední době, se zdůrazňuje, že pro efektivní spalování tuků je při fyzické aktivitě velmi důležité dodržet správnou tepovou frekvenci. Při nižší tepové frekvenci je cvičení z hlediska spalování tuků neefektivní. Podobně při vysoké zátěži, kdy organismus sahá po exkluzivním rychlém palivu - cukru - k spalování tuků nedochází,budujete si jen svalovinu.

Všeobecně uznávanou tepovou hranicí pro spalování tuků je 65 – 75% naší maximální tepové frekvence (MTF). Tedy vyšší intenzivní zátěž. V žádném případě zde neplatí heslo, čím více se dřu, tím více se potím a tím více zhubnu. Spíše snížit zátěž, ale po delší dobu. Výpočet MTF  je jednoduchý: 226 - váš věk.  Příklad : 226- 30 = 196 a protože ideální tepová hranice pro spalování tuků je 65 -75% MTF, vynásobí se výsledek, který vám vyšel po odečtení věku od čísla 226, číslem 0,65.  Takže 196 x0,65 = 128 (zaokrouhleně)  a pak vynásobte 196 x 0,75 = 147.Dostaly jste rozmezí TF třicetileté ženy. Číslo 128 je spodní hranice - tedy 65%, 147 je horní hranice - 75%.  Při fyzické aktivitě(cvičení, aerobik) byste  neměly klesnout pod spodní hranici a naopak -  neměly byste překročit horní hranici, aby docházelo ke spalování tuků. 

Existuje ještě jeden způsob, jak určit horní hranici TF, kdy nenásobíte výsledek 0,75, ale k vypočítané spodní hranici jednoduše přičtete číslo 10. Pak vám vyjde rozmezí TF  třicetileté ženy 128 -138.

Takže otázka: už jste si vypočítaly svoji TF?